音频科普:海盗也要学科学
发布时间:2021-06-09
浏览次数:1511
音频科普:海盗也要学科学


On International Talk Like a Pirate Day, here's an eye-patch-witness account of how science helps in all peg-leg walks of life, even piracy.“国际海盗模仿日”上,有一个目击者的故事,讲述科学如何帮助各行各业的,甚至是海盗。
撰文\播音:史蒂夫·米尔斯基(Steve Mirsky
翻译:陈美娟
审校:许楠
Arrrrr. Today, September 19th, is International Talk Like A Pirate Day.
啊。今天,919日,是“国际海盗模仿日”。
No, seriously, yo ho ho, check the web. Ya know, matey, anyone could be a pirate, all ye needed was a proper disrespect for authority and a willingness to be seasick months at a time. But to be a truly successful pirate and not just the son of a biscuit eater, well, ye had to know a bit of science, too.
不,让我们认真点,啊哈哈,检查下网络。你知道的,老铁,人人都可以成为海盗,你只要稍微不尊重权威,并愿意一次晕船几个月就行。但要真正成为一个成功的海盗,而不仅仅是只会吃饼的小子,必须懂点科学。
A good pirate captain had to know the astronomy to navigate by the stars. He had to be acquainted with meteorology and know enough fluid dynamics to make sure he didn’t overload his ship with booty. And he needed the psychological skills to manage his literally motley crew.
一个好的海盗船长一定要懂天文学来用星星指明方向。必须熟悉气象学,足够了解流体动力学,以确保船上的战利品没有过载。还要会用心理学来管理他那些不听话的船员。
Your average pirate ship required a buccaneer surgeon to treat stab wounds and cat o’ nine tails slashes, and a swashbucklin’ general practitioner to make sure the men had the right diet to ward off scurvy with foods rich in vitamin C. Plus, your pirate optometrist supplied the men with eye patches. And of course, advanced veterinary practice kept your pirate parrots in fine fettle. So ya see, me hearty, no matter what your chosen path, science is sure to give you a hand. Or at least a hook .
你那艘普通的海盗船需要一个海盗外科医生来治疗刺伤和猫的九条尾巴割伤,还有一个像火枪手一样的全科医生来确保这些人正常摄入富含维生素C的食物来预防坏血病。当然,还有兽医先进的操作能让你的海盗鹦鹉保持好状态。所以说真的,不管你选择哪条路,学科学一定会帮到你的。哪怕只是钓上点什么。



关注【深圳科普】微信公众号,在对话框:
回复【最新活动】,了解近期科普活动
回复【科普行】,了解最新深圳科普行活动
回复【研学营】,了解最新科普研学营
回复【科普课堂】,了解最新科普课堂
回复【科普书籍】,了解最新科普书籍
回复【团体定制】,了解最新团体定制活动
回复【科普基地】,了解深圳科普基地详情
回复【观鸟知识】,学习观鸟相关科普知识
回复【博物学院】,了解更多博物学院活动详情
 
听说,打赏我的人最后都找到了真爱。
做科普,我们是认真的!
扫描关注深i科普公众号
加入科普活动群
  • 参加最新科普活动
  • 认识科普小朋友
  • 成为科学小记者